De regulă un gând bate în alt gând și dacă încerci să faci vipassana de unul singur, o să ai problema asta : că e posibil să stai cu picioarele încrucișate 20 de minute, să te trezești și să zici...oh...ce-am făcut în tot timpul ăsta? Mai ales dacă stai în poziția confortabilă, poți să tragi un somn bun și să visezi...

Vă este foarte clar ce e cu atenția cu dublă direcție ?

Exemplul cel mai concret de atenție cu dublă direcție este că eu acum vorbesc cu tine și sunt atent la mine, în timp ce vorbesc cu tine. Problema e că noi credem că știm să fim atenți. Pot să fiu atent la tine, dar dacă sunt atent doar la tine, nu mai sunt atent și la mine.

Noi, când comunicăm, pierdem senzația aceea de „eu”. Mai ales dacă ne stresăm cu ceva, dacă cineva te înjură, te pierzi total, te cerți cu ăla, uiți complet de tine. Și acum, când stăm de vorbă, tu nu ești atent la tine. Asta înseamnă atenția cu dublă direcție : chiar dacă sunt în discuție, eu sunt cu mine – și discut cu tine. Acum, iarăși, am discutat, ai uitat să comunici cu interiorul tău, ai uitat de tine : se întâmplă în două fracțiuni de secundă. Pentru că nu poți să fii într-adevăr atent la tine, când discuți cu ceilalți, mai mult de o jumătate de secundă.

În timp ce vorbești, de regulă te pierzi. Dar tot așa te pierzi și când vorbesc ceilalți. Se creează o atmosferă – și uiți de tine. Atenția cu dublă direcție te transformă într-un om, că în mod normal ar trebui să ai contact cu tine și cu cei din jur. Treaba e că atunci când ești atent doar la cei din jur, nu și la tine, organismul nu funcționează la parametri normali, cum ar trebui, ci doar la nivel mecanic. Și de aici pleacă o mulțime de probleme. Și acum, iarăși, cât am vorbit, nu ați mai fost atenți la voi. E culmea că imediat cum spun „fii conștient”, ai o secundă în care îți dai seama că nu ești conștient și imediat după aia devii inconștient.

Și vipassana tot acolo te duce, unde duce atenția cu dublă direcție. Dacă observați, eu tot timpul spun de „prezent” - atunci când ești atent la tine ești în prezent, că nu poți fi atent la tine în viitor sau în trecut: ori sunt atent la mine, acum, ori mă gândesc la mine. Gândirea mereu e despre ce voi face sau ce am făcut, e ceva în legătură cu mine, dar niciodată nu e orientată către mine.

Și avem o mie și una de motive să nu fim atenți la noi : în primul rând că sunt atâtea culori și forme în jurul nostru...și culmea...că ne-am obișnuit să ne lăsăm absorbiți de orice, orice ne poate absorbi, până și un scaun, și un dulap. Începi să te uiți la culori, la forme, să te gândești la ce ai vrea să faci și în momentul în care am zis ...stop! Ne-am oprit...

Dar ce spun eu... Când am spus „stop!” - fiecare și-a văzut de treaba lui.

Eu tocmai asta încerc: să vă țin într-o stare de alertă, să nu pierdeți momentul în care s-a zis „stop!”, ca să poți să te oprești. Când s-a zis „stop!”, totul se actualizează și te-ai trezit. E o metodă foarte puternică. Dacă prindeți jmekeria veți putea să vă dați stopul respectiv oricând aveți voi chef.

Și poate că atenția cu dublă direcție, practicată pe o perioadă mai lungă de timp, este mai greu de realizat, dar prin stopurile astea, va fi mai realizabilă. Pentru că poți să te duci la baie... și când simți apa rece pe mână îți dai un stop – și te-ai trezit; în clipa aia, în momentul ăla unic, când apa îți curge pe mâini.

Măcar 2-3 din astea pe zi dacă ai, ele pot să crească în timp și, apoi, apare un fenomen interesant, în care vei putea să legi două momente de trezire – unul, de altul. Când o să reușești să te trezești, pentru o fracțiune de secundă, atunci când îți dorești să te trezești, va trebui să depui efort să legi între ele, cele două momente de trezire. Și dacă reușești să legi două momente de trezire între ele... atunci ești un om mare ! Abia atunci când ai reușit să le legi, între astea două momente prezente, apare ceva.

Dar până să ajungem la asta, aș vrea să spun câteva lucruri. S-a deschis topicul despre emoții negative și topicul respectiv nu conține informațiile corecte, ci doar discuții de-ale noastre care nu au o direcție clară. Studiul emoțiilor negative e un capitol foarte important, și trebuie făcut cu grijă și concomitent cu antrenamentul ăsta, al atenției cu dublă direcție. Dacă reușești să-ți dai câteva momente de stop și să fii atent sau dacă înțelegi cum să faci să vii în prezent, poți folosi clipa respectivă, de prezență, pentru a face lumină în tine, în legătură cu anumite lucruri. De exemplu, dacă ai o emoție negativă veche, care se manifestă frecvent, poți folosi atenția cu dublă-direcție și trezirea, asta, ca să pătrunzi în starea respectivă, să vezi despre ce e vorba. De-asta ziceam că e greu să faci o analiză și nu ai ustensile. Degeaba o faci gândindu-te : cum aș putea să-mi repar problema următoare ?...

Eu, când eram mai tânăr, aveam stări foarte proaste dimineața, îngrozitor de proaste, fără obiect. Mă trezeam și-mi venea să mă dau cu capul de pereți. Aveam o stare îngrozitoare, fără un motiv anume. La început credeam că e de vină x sau y, după aia, mi-am dat seama că este o stare pe care organismul și mintea mi le proiectau, mi le dădeau așa, direct.

Dacă stai să analizezi chestia asta, nici nu știi de la ce să pornești. Ce să analizezi? Am o stare proastă dimineața. De la ce să pornești ? Te duci și vorbești cu un psiholog, ăla o să te întrebe: ai avut traume, ai pățit ceva... Anumite lucruri de genul ăsta nu au o cauză. Și aici e o problemă, că unele au o cauză. Dar unele nu au.

Treaba asta ce-am pățit-o eu, am stat și-am studiat-o ani întregi, încercând să o înțeleg. Dar nu e nimic de înțeles acolo. Nu avea un motiv, nu avea legătură cu nimic, nici cu vremea, nici cu ceva de afară, nici cu ceva din capul meu. Pur și simplu aveam o stare proastă dimineață. Și atunci, folosind atenția de care vă spuneam, am reușit să pătrund în starea asta în mod conștient și s-o observ, să văd cum se manifestă. Ușor-ușor am priceput-o și, la un moment dat, am reușit să o opresc.

Și aici revenim la emoțiile negative și la topicul nostru pe care, poate, ar trebui să îl rescriem. E păcat că discutăm la modul general. Ar trebui să discutăm pe fapte concrete. Așa, dacă stăm într-o cameră și eu vă cer să îmi spuneți ce aveți voi de întrebat, dintr-odată nu mai e nimic de întrebat. Eu pot să trag concluzia, de aici, că nu aveți nicio problemă și e totul în regulă, totul e știut, toate sunt la zi... pot să mă duc să-mi beau berea și să-mi văd de treabă.

Încercați să vă organizați puțin și să întrebați ce anume vă frământă. Dacă într-adevăr le aveți pe toate liniștite și organizate – e în regulă. Dar mi-e teamă că nu e așa și dacă tot nu e, profitați de ocazie, să stăm de vorbă dacă tot suntem aici. Pe probleme concrete. Ce fac în cazul în care x, să discutăm exact pe o problemă.

Șirnea 2009